Inge Schjellerup

Inka-Inge På Eventyr i Peru!

Inge Schjellerup (også kendt som Inka-Inge) er antropolog og dr.phil. i arkæologi. Hun er  Danmarks førende ekspert i Inkakultur og masser af artikler, bøger og ikke mindst film har hende som forfatter eller medvirkende ekspert. Hun vidste, siden hun var 12 år gammel, at hun ville studere sydamerikanske kulturer. Det blev til magisterkonferens på Københavns Universitet og Doktordisputats fra Gøteborg, og i dag er hun seniorforsker ved Nationalmuseet i Danmark.

Især i Peru er Inge Schjellerup særdeles anset for sin videnskabelige indsats. Hun er således æresprofessor ved universiteterne Privada Antenor Orrego og Nacional de Trujillo. Som anerkendelse af hendes videnskabelige – og sociale arbejde, er hun blevet tildelt Perus fornemmeste æresbevisning “Solordenen“.  

Hun har igennem årene ledet mange antropologiske og arkæologiske forskningsprojekter i Peru, Ecuador og Bolivia og senest fundet helt ukendte arkæologiske steder i tågeregnskoven.

Inge schjellerup Inka baño wadskjær forlag

Inge har arbejdet på forskellige feltarbejds-projekter i Peru siden 1971, og har især fokuseret på Chachapoyas-kultur i det nordøstlige Peru.

Arbejdet i Perus tågeregnskov og højland foregår med håndkraft og ankomsten til de sværttilgængelige områder sker på hesteryg eller gåben. Holdet må ofte hugge sig igennem med macheter, for at nå frem til ruinerne, som skal undersøges.

Inge Schjellerup & Wadskjær Forlag

Inge schjellerup Posic Peru Wadskjær Forlag

Personligt har jeg haft glæden af at arbejde med Inge siden 2014, hvor hun stod for en stor ekspedition. Vi fulgte i fodsporene på spanierne og deres forsøg på at finde byen af guld, det berømte El Dorado. En ekspedition der varede 14 nætter og over 60km gennem jungle og højland. Resultatet blev at spaniernes flere hundrede år gamle kort blev indmålt med GPS og i tilknytning til ruten registrerede vi knap 100 ruiner og anlæg.

I 2016 var jeg igen af sted med Inge til Peru – denne gang til ruinbyen Posic. Dette skulle blive Inges sidste ekspedition som feltleder, men igen i 2018 deltog hun i en ekspedition til Posic for at bidrage med sin viden.

Udover feltarbejdet har hendes forskning bestået af at studere adskillige oprindelige dokumenter i arkiver i Chachapoyas, men også i Sevilla og Madrid, for at få en dybere kendskab til den tidlige spanske kolonitidshistorie, der tit fortæller noget om inkaerne og specielt folket i Chachapoyas-området.

 

Som uddannet antropolog har Inge også undersøgt landbruget i Chuquibamba i Peru. Hun har boet hos folk og deltaget i deres liv og arbejde – hun har været med til alt lige fra at sætte kartofler til at høste majs.

Hun er aktuel med følgende bøger til SPOT-PRIS:

– De 3 bind af Nationalmuseets serie Ethnographic Monographs:
The Forgotten Valleys
The Chilchos Valley
La Ceja de Montaña

– Hendes Doktorafhandling: Incas and Spaniards in the conquest of the Chachapoyas.

– Landbrugsrapporten fra Chuquibamba: Children of the Stones.

– Et katalog over Chimu keramik: Chimu Pottery & Plates.

 – Samt den lille bog Inkapigens Væv.

incas españoles conquista chachapoya inge schjellerup wadskjær forlag
da_DKDansk