30 digte efter et selvmord

(3 kundeanmeldelser)

kr. 170,00

Hardcover | Dansk
Af: Bjarke Kirkegaard Nielsen

30 digte efter et selvmord er en rørende digtsamling af Bjarke Kirkegaard Nielsen. Bogen er et blik ind i sindet på en pårørende til selvmord. For hvad sker der egentlig i tiden lige efter, man har mistet?

1. oktober 2023 klokken 03.20 ringede Bjarkes telefon. Kim stod der i displayet. Kim er forfatterens ene storebror. Gennem telefonen fortalte han, at deres lillebror var død. Han havde hængt sig. Tiden efter dette blev den der klicheagtige tåge, men den blev også en rejse ind i sindet. Fire timer efter telefonopkaldet skrev forfatteren det første digt i denne samling. Det sidste blev skrevet 38 dage senere på den dag, hvor hans lillebror Mikkel ville være fyldt 34 år.

Sorg er mange ting, og man reagerer forskelligt. Disse digte er Bjarke Kirkegaard Nielsens reaktion i tekstform. De er en udstrakt arm til dem, der lige nu går gennem det, som han gik gennem for et år siden. De er et minde til forfatteren selv og til alle dem, der kendte Mikkel. De er en gave til den bror, som Bjarke mistede alt for tidligt.

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen. Du kan kontakte Livsliniens telefonrådgivning, 70 201 201 alle årets dage fra kl. 11-05

Lidt om Bjarke Kirkegaard Nielsen:

Bjarke Kirkegaard Nielsen (f. 1979) er uddannet journalist. 30 digte efter et selvmord er hans debutdigtsamling.

Ud over at fortælle om sin egen reaktioner på sin brors selvmord, ønsker Bjarke også at skabe åbenhed om selvmord. Som journalist har Bjarke flere gange været tvunget til at skrive, at et dødsfald skyldtes tragiske omstændigheder, når der var tale om et selvmord. I forhold til antallet af trafikdræbte dør tre gange så mange af selvmord i Danmark. Hvert år berøres 30.000 pårørende i Danmark af selvmord eller selvmordsforsøg. Derfor er der, ifølge Bjarke, brug for åbenhed om selvmord, men også om de følelser, man sidder tilbage med som pårørende.

Bjarke har skrevet siden han opdagede, at man kunne sætte to bogstaver sammen. Gennem sine skriverier finder han både ro i tilværelsen, mens han forsøger at sætte ord på den verden, der flyver forbi. Men han er også optaget af at lege med sproget både som journalist og som forfatter. Han har tidligere udgivet to digte i Hvedekorn, men har ellers mest skrevet for og til sig selv. Gennem årene er det blevet til en masse digte, nogle få noveller, et enkelt teaterstykke og en roman, der stadig ligger og venter på at blive skrevet færdig.

Bjarke var i 2007 med til at starte Odense Lyrikfestival op. En festival, der stadig lever sit stille liv i den fynske hovedstad

Vægt0,9 kg
Størrelse14 × 21 × 1 cm
Forfatter

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forlag

Wadskjær Forlag

ISBN-nr

9788794557269

Udgave

1.

Sprog

Dansk

Udgivelsesdato

30. september 2024

Omslag

Hardcover / Helbind

Sideantal

ca. 40

3 anmeldelser af 30 digte efter et selvmord

  1. Lyden af et bedre liv

    Bjarke Kirkegaard Nielsen er journalist og forfatter til den stærkt personlige digtsamling “30 digte efter et selvmord” udgivet på Wadskjær Forlag. Bogen er en dybtfølt refleksion over tabet af hans lillebror, Mikkel, der begik selvmord i 2023. Digtene er skrevet i løbet af de første 38 dage efter Mikkels død og i dette afsnit hører du både det første, et midt i og det sidste digt!! Det er virkelig rørende. Vi kommer med ind i en sorgproces, der er både undrende, magtesløs ærgerlig og kærlighedsfuld. I dette afsnit af LYB taler vi om selvmord, som Bjarke og jeg er enige om er et tabu, der gerne vil brydes. Det er dejligt møde, og jeg oplever at selve samtalen om selvmord faktisk kan live os lidt op – selve det, at vi gerne må tale om det – både med en alvor men også en lethed. Med en filosoferen for at fylde hullerne ud i det man ikke kan få svar på- og en erkendelse af at det der skete ikke kan gøres om, selvom man ville ønske det.

  2. Edition Tiger

    Det er nok muligt, det får mig til at lyde som lidt af et røvhul, men jeg var på forhånd, da jeg satte mig i min lænestol for at læse digtene, ret skeptisk indstillet. Den brutale sandhed er, at uanset hvor grusom og urimelig tilværelsen kan være, og uagtet hvor hårdt man personligt rammes, og hvor stort et tab man påføres og efterfølgende må forsøge at leve med, så bliver man ikke automatisk digter af det. I hvert fald ikke nødvendigvis en god digter. At skrive digte er at formidle, så det for læseren virker autentisk. Det er ikke nok, at noget plat beset bare er sandt, for eksempel at man oprigtigt har ondt i hjertet, for digte skrives ikke med følelser, men med ord. Troværdigt at kunne formulere sin smerte kræver ord-evner, altså poetisk talent, og poetisk talent er ikke noget, man pludselig fra den ene dag til den anden får foræret.

    Så meget mere imponerende er det derfor, at 30 digte efter et selvmord faktisk er en gribende digtsamling. Jeg læste bogen i ét stræk, og min skepsis blev gjort til skamme. I stedet for at besnakke sin sorg eller vikle sig ind i filosofisk eller religiøs gazebind skriver Bjarke Kirkegaard Nielsen kortfattet og direkte i et dagligdagssprog, som alle burde kunne forholde sig til: “jeg kendte ikke det / du sagde / jeg kender ikke det / du gjorde”. Det pågældende digt ender med den måske allermest hjerteskærende linje i hele bogen: “Jeg kender kun mig”. I et andet digt lyder det: “Jeg vidste ikke, man kunne begå selvmord, / når man var glad”. Digtene i samlingen er selvsagt skrevet på tabet af broderen, men også på kanten til denne afgrund mellem det intimt kendte (“vi er børn alene hjemme / du og jeg”) og den radikalt ukendte anden, hvorom digteren ærligt må erkende, at “jeg kan kun mærke dig / det hjælper nok mig / mere end dig”.

    Som det fremgår af de enkelte citater, er 30 digte efter et selvmord en dig-og-mig-digtsamling, hvori forfatteren adresserer sin afdøde bror, men vi andre, læserne, efterlades ikke udenfor. Nielsen gør sig i et af de inkluderede digte nogle overvejelser om tabets banalitet: “Intet er mere banalt end et tab […] jeg kan kun udtrykke banaliteter / snotsentimentale ordsammenhænge”, for “det jeg ville ønske, jeg havde sagt […] var for banalt”, og “nu er det for vigtigt”. Det onde, som Skt. Augustin engang udtrykte det, er en deprivation, det er en mangel på væren, og vi har ikke ord for det, der mangler, som ofte – som i dette tilfælde – er det vigtigste. At skrive om tab er at skrive omkring en tavshed, og jeg er imponeret over, hvor godt Bjarke Kirkegaard Nielsen slipper afsted med det. Jeg blev meget rørt.

  3. Julie Røjsmose (@boghygge)

    Bogen består, som titlen antyder, af tredive digte, hver fyldt med rå følelser, desperation, refleksion og kærlighed. Det er en ærlig og ubearbejdet sorgproces, hvor man som læser ikke bare inviteres ind, men nærmest placeres midt i den. Digtene føles nøgne og ægte – som små stykker af en sjæl, der prøver at finde mening i det meningsløse.

    Jeg kender selv til sorgen over at miste, og mange af Bjarkes ord rammer mig direkte i hjertet. Det må have været ubeskriveligt hårdt at skrive denne bog – men måske også helende. For mig har det været en stærk og smuk oplevelse at læse den. “30 digte efter et selvmord” er en vigtig bog, der opfordrer til at tage snakken, åbne op og sætte ord på det der foregår.

Tilføj en anmeldelse af varen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du kunne også være interesseret i...

da_DKDansk