De nye gamle er en fagbog af aldringsforskeren Aske Juul Lassen. I værket introducerer Lassen sit begreb; ”de nye gamle” – en generation som er i fuld gang med at gøre op med de begrænsende forestillinger om alderens betydning i vores kultur.
Vi lever længere og længere, og der er flere og flere ældre iblandt os. Men hvad det vil sige at blive gammel, er under forandring. De nye gamle kaster sig over alderdommen med stor appetit på livet. Den samme generation der i 1960’erne og 1970’erne forandrede ungdommen, er nu ved at forandre alderdommen. Men de gør det uden en guide for de lange livs sensommer. Fordi det stadig er nyt, at så mange mennesker bliver så gamle, og er så raske og aktive, mens de bliver det, må de asfaltere, mens de kører.
De nye gamle har ikke tænkt sig at læne sig langsomt ind i alderdommen. De er en generation fuld af livslyst og engagement. De har formet samfundet gennem hele livet, startede ungdomsoprøret for et halvt århundrede siden, og er nu i gang med ældreoprøret. Det indebærer også et opgør, med den kulturelle betydning, vi tillægger alder.
Med udgangspunkt i sin etnologiske forskning i alder og aldring, viser forfatteren at alder ikke behøver at være en dom. Alder kan sige noget om os som gennemsnit og befolkning, men det kan ikke sige noget om vores forskellige lyster, behov, interesser og værdier. Bogen formidler videnskab, filosofi og populærkultur om alder og aldring, og bruger det til at vise at alder ikke behøver at begrænse os. I stedet for at jage en umulig evig ungdom, bør vi omfavne alderen med alle dens kvaliteter og forskelligheder.
I forordet til De nye gamle skriver livsstilsekspert og foredragsholder Anne Glad: ”Jeg har de sidste par år haft fornøjelsen af at arbejde sammen med Aske Juul Lassen ved et par lejligheder. Hans ærinde i at forstå og kortlægge aldring er noget mere ædelt end mit eget i sin tid. Jeg har lyttet til hans podcast Pensionens 10 bud og nu læst denne bog med stor fornøjelse og udbytte. Jeg fornemmer også hos Aske tydeligt den beundring af nutidens ”gamle”, jeg selv fik installeret igennem vores undersøgelse. Ikke mindst indsatsen for fællesskabet er beundringsværdig – og en vigtig komponent i vores alles fremtid. Jeg er spændt på, om min egen Generation X bliver lige så sjove at følges med ind i seniortilværelsen. Der er meget at lære her.”
Lidt om Aske Juul Lassen:
Bogens forfatter, Aske Juul Lassen, er lektor i etnologi ved Center for Humanistisk Sundhedsforskning, Saxo-Instituttet på Københavns Universitet. Som en af Danmarks førende aldringsforskere bliver Lassen jævnligt konsulteret i medierne, hvor han også er en produktiv klummeskribent. ”Mange tankevækkende udsagn i en velskrevet og inspirerende bog med sin styrke i forskellige personlige bud på pensionisttilværelsen,” skriver Dansk Bibliotekscenter (DBC) i en lektørudtalelse til en af forfatterens tidligere bøger: Livets tredje akt (2020). En anden af Lassens bøger, Alderisme og alderskult (2024), modtog 5 A’er i en anmeldelse i Altinget af fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling Trine Bramsen (S).
Omtaler:
I forbindelse med bogens udgivelse den 8. april var Lassen i studiet hos Go’ morgen Danmark for at tale om den nye generation af ældre: ”Livet efter pensionsalderen i dag er alt andet end pasning af børnebørn – de ældre i dag søger en mening med tilværelsen efter arbejdslivet, mener forsker.” Se hele indslaget her.
Senere på udgivelsesdagen lagde Lassen vejen forbi News & Co. på TV2 News for at tale om værket: ”Der er netop udkommet bogen ”De nye gamle”, som beskriver en nuværende generation af ældre, der vil noget andet, når de stopper med at arbejde. Faktisk er der ifølge bogen tale om et decideret opgør med alderens betydning.” Se hele indslaget her.
Politiken bragte også en artikel, der glimrende indfangede bogens pointer: ”Med bogen ’De nye gamle’ går aldersforsker Aske Juul Lassen til angreb på en sytematisk fejlfortolkning af alderdommen. Den er så fuld af liv og engagement, at det for mange er her, livskvaliteten topper.” Læs hele artiklen her.
Monica Krog-Meyer, POV International –
Aske Juul Lassens nye bog, De nye gamle, gør op med sejlivede fordomme om alderdom og viser, hvordan generationen 50+ lever aktive, meningsfulde og ofte overraskende moderne liv. Det er en både tankevækkende og opløftende bog, der stiller skarpt på aldringens paradokser – og på alt det liv, der stadig leves.
Det her er bogen til dig, der er pensioneret, på vej til at blive det eller som ikke kunne drømme om at holde op med at arbejde. For her har ‘den unge’ Aske Juul Lassen samlet sin seneste forskning om gamle i samfundet. Det er som sædvanlig en fornøjelse at læse, hvad han kan fortælle om ‘sådan nogle som os’, der er over 50 i dagens Danmark.
Lene Dernert, cand.psych./MHH og bestyrelsesmedlem i FUAM (Foreningen til Udvikling af Alderens Muligheder) –
Man kunne forledes til at tro, at bogen er een lang gennemgang af det fordelagtige i at være/blive gammel. Sådan er det ikke. Det er en meget nuanceret beskrivelse af alderens betydning for os; således bliver livets uundgåelige følgesvend også taget til indtægt. Vi forsøger at skubbe til døden ved at forlænge levealderen, hvilket hidtil er lykkes ganske godt. Men kvaliteten af det evige (eller meget meget lange) liv, sættes der spørgsmålstegn ved. Det er ligesom med ”varens knaphed”; er varen knap, stiger værdien, og er den i overflod falder den. Ligeså med livet ! Var livet for evigt, ville det miste sin værdi og mening.
Jeg vil ikke tøve med at love kommende læsere en særdeles meningsfuld og tankevækkende læseoplevelse. Selv ville jeg nødig have været den viden og indsigt foruden, som læsning af bogen bidrager med.