Jeg har aldrig været stærkere er en biografisk selvhjælpsbog skrevet af Ea Korsborg. Om at vænne sig til et liv med kronisk sygdom og kæmpe for at bevare livskvalitet, familieliv og job.
Der kan være mange spørgsmål og forandringer i kroppen før, under og efter, at du får kroniske sygdomme.
• Hvordan kommer du i gang med at få en diagnose, som er adgangsbilletten til rette behandling?
• Hvilke reaktioner er forventelige, og hvordan accepterer du forandringerne, der sker undervejs i sygdomsforløbet?
• Hvor søger du mere information?
• Hvorfor kan du ikke bare få det liv tilbage, som du havde, før du fik din kroniske sygdom, og ikke mindst: hvem kan og skal hjælpe dig?
Disse spørgsmål kredser sygeplejerske Ea Korsborg om i Jeg har aldrig været stærkere. Bogen er hendes personlige og autentiske beretning om, hvordan hun efter lang tid med smerter i kroppen, musklerne og leddene, udslæt på huden og voldsom træthed og mange møder med sundhedsvæsenet, får stillet en diagnose på en kronisk sygdom. Senere følger flere diagnoser på andre kroniske sygdomme.
Bogen er skrevet som inspiration og hjælp til dig, som ligeledes døjer med en eller flere kroniske sygdomme, eller til pårørende til en kronisk syg. Ea Korsborg deler ud af sine erfaringer med at tackle sygdomsforløbet, sin kamp for at bevare fodfæste på arbejdsmarkedet, relationer til familie og venner samt håndtering af diverse oplysninger og mødet med sundhedsvæsenet.
Omtaler:
Ea var på forsiden af Roskilde Dagblad d. 2. april 2024 med teaseren. “Sygeplejerske har skrevet bog om at være patient.”
1. april var der en lignende artikel hos Sjællandske nyheder med titlen. “Pludselig ændrede Eas liv sig: – Jeg begyndte at glemme ting.” Læs den her.
Sygeplejersken Årgang 2024 nr. 3 omtalte værket. De skriver. “Hvordan vænner man sig til et liv med kronisk sygdom og kæmper for at bevare livskvalitet, familieliv og job? bogen er sygeplejerkese Ea Korsborgs personlige fortælling om, hvordan hun efter lang tid med smerter i kroppen, udslæt på huden, voldsom træthed og mange møder med sundhedsvæsenet, får stillet en diagnose på en kronisk sygdom. bogen er skrevet som inspiration og hjælp til andre med kroniske sygdomme og deres pårørende.“
Stofskifteforeningen –
Qua sin faglighed som sygeplejerske formår Ea Korsborg at se og beskrive situationen fra både patientens og de professionelles perspektiv. Hvert kapitel afsluttes med et afsnit, som forfatteren kalder ”erfaringer som jeg kan give videre”, og her bliver bogen virkelig anvendelig for andre med kroniske sygdomme.
Bogen er godt skrevet og meget vedrørende for enhver, der har en kronisk sygdom. Forfatteren har virkelig noget på hjerte og formår at få læseren med helt ind i processen med at forstå og acceptere de forandringer, som diagnosen ”kronisk sygdom” medfører.
Dansk Sygeplejeråd –
Hvordan vænner man sig til et liv med kronisk sygdom og kæmper for at bevare livskvalitet, familieliv og job? Bogen er sygeplejerske Ea Korsborgs personlige fortælling om, hvordan hun efter lang tid med smerter i kroppen, udslæt på huden, voldsom træthed og mange møder med sundhedsvæsenet, får stillet en diagnose på en kronisk sygdom. Bogen er skrevet som inspiration og hjælp til andre med kroniske sygdomme og deres pårørende.
Lisette Rønnov Jørs (boegerne_i_mit_liv) –
Bogen er en gennemarbejdet og omfattende beskrivelse af et udredningsforløb, der ender ud i en Lupus-diagnose samt andre autoimmune sygdomme. Sideløbende er der fokus på de erfaringer forfatteren ønsker at videregive, ligesom der er kapitler med viden og perspektiver på begreber, følelser, symptomer og reaktioner – formidlet med ønsket om at videregive viden til dem, som måske selv står midt i et forløb, eller er pårørende til en kronisk syg. Jeg kan genkende rigtig mange elementer i bogen, og det var ikke rart at få flashbacks til mit eget forløb, men jeg kan kun nikke bekræftende til de erfaringer og tanker, der bliver formidlet. Det bliver meget tydeligt, hvor stor en fordel det er at have en sundhedsfaglig uddannelse, og vide præcis hvordan systemet fungerer, når man selv bliver syg. Derfor er det også ekstra værdifuldt at få fortællingen fra en person med netop denne indsigt.
Alt efter hvor man selv befinder sig i processen tror jeg bogen kan være overvældende, men mest at den kan være en god støtte – enten for dig, der er syg, eller for dine nærmeste. Og så er det i øvrigt også et vidnesbyrd på, hvor uoverskuelig en jungle det kan være at blive syg med symptomer, der er svære at diagnosticere.
Karin B. Nissen –
Bogen er blevet rost for sin ærlighed og tilgængelighed. Den kombinerer personlige erfaringer med praktiske refleksioner og kan give håb og genkendelse til andre, der står over for lignende udfordringer. Samtidig belyser den, hvordan kroniske sygdomme ofte opleves som et usynligt handicap, der kræver forståelse fra omgivelserne.
Hvis du ønsker at læse om kroniske sygdommes påvirkning på dagligdagen og finde inspiration til at håndtere svære livssituationer, er denne bog et godt valg.
Steffanie (@bog.damen) –
En stærk selvbiografi om en kvinde, der har været igennem meget og som glædeligt deler ud af sin historie. Eas fortælling er hudløs, ærlig og rørende, vi følger en hovedperson, som kæmper med både fysisk og psykisk modgang. Gennem hendes personlige rejse lærer hun at håndtere sin indre styrke og tage kontrol over sit liv tilbage efter at have fået en kronisk sygdom. Hun finder vej rundt i vores samfund, der er fyldt med forventninger og udfordringer. Selvaccept, modstandskraft og at finde sin egen vej til egen helling er hendes fokus hele vejen igennem. Hun har en dyb indsigt i menneskets indre liv, og inviterer os som læserne til at reflektere over vores egen styrke og sårbarhed ved en skillevej i livet.
Det var ikke svært for mig at relatere til mange af Eas følelser og spændt læse videre i hendes fortælling. Hun skriver fængende, detaljeret og gør en nysgerrig på, hvor hendes historie slutter. Eller hvor hendes start på et nyt liv med en kronisk sygdom fører hende hen. Hun har selvindsigt og tænker på sin næste, og man kan ikke være andet end imponeret over hvor langt hun er kommet og ikke mindst holde af hende når hendes bog er slut.
karrieren.nu –
Denne bog er en personlig og beretning om livet med kronisk sygdom – og forløbet før, under og efter flere kroniske sygdomme. Med hendes baggrund som både sygeplejerske og patient giver hun et indblik i hendes sygdomsforløb – de fysiske, psykiske og sociale udfordringer, som en autoimmun sygdom som bl.a. lupus medfører. Bogen henvender sig til dem, der står midt i en udredning, og understreger vigtigheden af at insistere på at blive taget alvorligt.
Bogen er flot udformet med en grøn forside illustreret med sommerfugle – en symbolik, der spejler sygdommen lupus, hvor et sommerfugleformet udslæt er et af de karakteristiske symptomer, samt hashimotos/ lavt stofskifte. Bøger som denne giver mennesker med kroniske sygdomme noget at spejle sig i og kan fungere som en støtte i en ofte ensom proces. Men beretningen her kunne være inspiration til de personer der arbejder med autoimmune sygdomme fordi det netop giver et indblik i hvordan et personligt forløb kan være.
Marie-Louise (@marielouises_bookcourt) –
Jeg vidste slet ikke hvad jeg gik ind til, for hold da op! Sikke en historie!
Jeg var målløs da jeg læste “Jeg har aldrig været stærkere” – for som titlen indikerer, så handler Ea’s historie om at forblive stærk både fysisk og psykisk, når man pludselig står og er syg. Hun kæmper med sygdom henover flere år, uden at nogen reelt kan fortælle hende hvad der er galt. Den smerte hun beskriver er hård, og alligevel bliver hun ved med at søge svar. Ea giver ikke op, og det er så inspirerende!
Jeg kan virkelig relatere til meget i bogen, da jeg også har været sygemeldt i flere år, og er blevet grundigt undersøgt, og stadig bliver det. Hele frustrationen i at man ikke selv ved hvad der foregår i ens egen krop, og at der heller ikke er nogen læger der kan give svar. Det er hårdt.
Men i “Jeg har aldrig været stærkere” fornemmer jeg alligevel at Ea prøver at indgyde håb og viden hos andre. Man sidder lidt og hepper og ønsker at hendes historie ender godt til sidst. Når man læser har man ikke lyst til at stoppe før man ved om Ea opnår det hun søger, -nemlig svar, afklaring og forhåbentlig en bedring. Jeg var i hvert fald glad for at læse med, mærke Ea’s styrke, og få lidt ekstra viden, som jeg selv kan bruge i mit sygdomsforløb.
Tak Ea Korsborg! Det gav mig en klump i maven at læse din historie, med alt hvad du har måtte igennem, men gud hvor er du sej!
Dansk Bibliotekscenter (DBC) –
Gode råd og inspiration til patienter under udredning eller med en diagnose som kroniker. Forfatteren kommer godt omkring de udfordringer, man stilles overfor som syg og med en diagnose som kroniker. Hendes eget forløb beskrives vekslende med erfaringer og gode råd til andre, samt information til de to ret sjældne sygdomme, hun lider af.
Jeanette Markvart –
En fangende og ærlig beretning om at være patient i et langvarigt udredningsforløb, hvor både sind, fysik og krop bliver sat under hårdt pres. Bogen illustrerer på glimrende vis de problemstillinger, jeg selv kender som kroniker, men samtidig er bogen fyldt med nyttige og gode tips til, hvordan man lettere kan navigere rundt i sundhedsvæsen som patient under udredning.
Jeg beundrer hendes tålmodighed og vilje, som hun beskriver gennem flere års sygdomsforløb, og som forfatter selv, kan jeg kun udvise respekt for det mod hun udviser ved åbent og ærligt at fortælle om hendes livs mange facetter på godt og ondt. Bogen er anbefalelsesværdig at læse for både patienter, pårørende og sundhedsprofessionelle.