Neolitiske tværpile – en misforstået fundkategori

DKK 220,00

Hardcover | Dansk
Af: Andreas Valentin Wadskjær

På lager: Tilgængelig på restordre

Bogen ”Neolitiske tværpile – en misforstået fundkategori” bygger på Andreas Valentin Wadskjærs speciale, og omhandler pilespidser fra den tidlige bondestenalder.

Bogen indeholder alle registrerede data om de analyserede tværpile, som kan bruges til at videreføre forskningen og sammenholde den med tværpile fra andre regioner og tidsperioder.

Overgangen fra jæger-samlerkultur til landbrugskultur er et af de mest omdiskuterede emner i arkæologi. Men længe har tværpilen været overset i debatten. Arkæologer har været tilfredse med halve sandheder om pilespidserne fra denne periode, som bygger på over 100 år gammelt gætværk, som ingen har undersøgt om faktisk passer eller ej.

Baggrund

Fra jægerstenalderen har vi en velundersøgt pilespidskronologi opstillet af Peter Vang Petersen, men omkrig bondestenalderens tværpile bliver det vagt. Der kan være to årsager til dette: 1) Landbruget indføres i bondestenalderen og med det ændres samfundet og nye teknologier bliver indført. Dette medfører at det ikke længere er spændende at studere de gamle traditioner, som jagt. 2) Ligeledes bliver der indført nye fundgrupper, som f.eks. de flotte slebne flintøkser samt den finere tragtbægerkeramik. De allerede kendte og mere ordinære genstande kommer dermed til at stå i skyggen. Derfor gives der her lys til denne “glemte” fundgruppe. Hovedformålet var at opstille en lignende pilespidskronologi som førnævnt, men for bondestenalderen. Resultatet var banebrydende! Modsat hvad tidligere forskning har påstået, kunne det nu bevises at der er en tydelig kronologisk udvikling af pilespidserne fra slutningen af jægerstenalderen og godt ind i bondestenalderen. Det er derfor et vigtigt redskab for arkæologer, som i fremtiden hurtigere vil kunne tidsbestemme en given kontekst ved blot at se på pilespidstyperne, og dermed spare ikke blot tid, men også penge.

 

Bestil Neolitiske tværpile – en misforstået fundkategori sammen med Atlantiske bopladsfund fra Nordøstsjælland og Skåne – Dateringsproblemer og spar 100 kr. i alt.

 

Mock up: https://www.pixeden.com/

Vægt 0.6 kg
Størrelse 29.7 × 21 × 1 cm
Forfatter

Andreas Valentin Wadskjær

Forlag

Wadskjær Forlag

ISBN-nr

978-87-971785-0-8

Udgave

1,

Sprog

Dansk

Udgivelsesdato

21. december 2019

Omslag

Hardcover/helbind

Sideantal

137

Illustrationer

Farve

Anmeldelser

Der er endnu ikke nogle anmeldelser.

Kun kunder, der er logget ind og har købt denne vare, kan skrive en anmeldelse.

Du kunne også være interesseret i...

da_DKDansk