Dorte Kofoed

Dorte Kofoed har skrevet bogen Gå på rov i dit familietræ, som er første bind i serien Glemte Danskere. Det er en bog om alt fra fascinerende DNA-test til den mere traditionelle slægtsforskning med kirkebøger.

Slægtsforskning er på mange måder terapeutisk og kan give større forståelse for ens familie. Hvad har fattigdom betydet i familien? Hvad har et alt for tidligt dødsfald betydet for de senere generationer, og hvorfor endte flere brødre på et sindssygehospital?

Dorte er vild med at slægtsforske, og det er den bedste hobby, hun nogensinde har haft. Hun benytter sig af alt fra mormors gamle breve til hyggelige frokoster med ukendte slægtninge. Som hun siger: ”slægtninge er venner, som du endnu ikke har mødt.” F.eks. har hun hjulpet sin svenske slægtning Alf med at opstøve hans ukendte og afdøde farfar gennem DNA.

Dortes bedste rejse gik til tiptipoldefars Amerika

Dorte leder efter familiehistorier i alt fra kirkebøger, folketællinger og jordemorprotokoller. Slægtsforskningens resultater kan også blive til et rejsemål, hvor du besøger helt nye familiemedlemmer. Det gjorde det for Dorte.

De seneste 10 år har hun fundet familiemedlemmer rundt om i verden. I 2017 rejste Dorte til den træhytte, som hendes tiptipoldefar flyttede til i UTAH i 1882. Det er et hus på 12 kvm. Det var en tidsrejse på 150 år tilbage i tiden, hvor hun kom tæt på deres utrolige liv.

Dorte har lært endnu mere om sin familie ved at rejse til USA. Hun har i dag lært 25-30 familiemedlemmer at kende over there. Og havde det ikke været for corona, så havde hun samlet flokken på Bornholm sidste år.

En ting er at læse om sin forfader i kirkebøger, breve og se fotografier. Men at opleve hans hus og land gav noget helt andet. Det har været et kæmpe skift at flytte fra et fattigt bornholmsk fiskerleje til det vilde vesten. Slægtsforskning kan åbne en helt ny verden. Det har den i hvert fald gjort for Dorte.

Utah dorte kofoed slægtsforskning wadskjær
da_DKDansk