Elisabeth Broby Reppel

Mit navn er Elisabeth Broby Reppel og jeg er forfatteren bag børnebogsserien om ØkomusenHun er selvudnævnt Klimatosse, rodehoved, krea-nørd og musikelsker. Og så elsker jeg at lære nyt, blive udfordret og få øje på verden fra nye og spændende vinkler. 

Hvem er jeg privat?

Jeg blev færdig som pædagog i 2016 og har efterfølgende taget en kandidatuddannelse, så jeg i dag går under titlen: cand.pæd. i didaktik (materiel kultur). Jeg benyttede denne uddannelse til at specialisere mig i at udvikle didaktiske billedbøger til børn. Med udgangspunktet i min første bog om Økomusen: ”Økomusen tager cyklen.” Når jeg ikke skriver og illustrerer børnebøger arbejder jeg som socialpædagog og er tovholder på et kreativt værksted, under §103 om beskyttet beskæftigelse. Her har jeg også rolle som praktikvejleder for pædagogstuderende.

Derudover er jeg gift med Morten, der arbejder som lærer på en specialskole. Vi har sammen skabt et hjem for vores fire sammenbragte teenagebørn, vores fælles datter og to katte.

Hvorfor jeg skriver og illustrerer

Jeg har skrevet digte, fortællinger og romaner siden jeg var 14 år. Jeg skriver fordi det er en fantastisk måde, at få hold på verdens mange indtryk, og for at forstå vores verden og de mennesker der lever i den. Hvis jeg stopper er jeg ikke til at være sammen med. Jeg har tegnet og malet siden jeg kunne holde på en farve og finder den største ro ved at sidde ved tegnebordet. At se akvarellen sprede sig på papiret og skabe billeder til mine fortællinger, er en proces der for mig, forankrer fortællingen og gør den levende. Der er derfor flere grunde til at jeg skriver en bogserie som den om Økomusen. Det kommer af et behov for selv at forstå vores verden, hvordan den hænger sammen og hvordan jeg og min familie kan gøre en forskel. Strategien er, at hvis jeg kan beskrive og formidle emner som klimaforandringer og bæredygtighed til et barn, så kan jeg selv være i det. Så er det mere håndgribeligt og derved lettere for mig at rumme og handle på.

Hvorfor Økomusen?

Vores børn er grunden til at jeg begyndte at skrive bøgerne om Økomusen. Jeg havde en oplevelse af at jeg ikke kunne finde særlig meget handlingsorienteret litteratur til børn om bæredygtighed og klima. Så jeg kastede mig ud i at lave det selv. Det var lettere sagt end gjort. Og hele vejen igennem har familien været inddraget, fra hvordan hovedpersonen skulle se ud, til hvilken forside der var den bedste.

Økomusen er skabt, fordi vi, i vores familie, er på en bæredygtig rejse. Lige så stille omstiller vi os, en handling af gangen, og vi har Økomusen med på vores rejse. Alt i bøgerne er inspireret af vores familieliv, og udfordringer, og baseret på videnskabelige fakta om klimaforandringer og små bæredygtige løsninger, samt pædagogisk og didaktisk erfaring og teori. Jeg har gennem min uddannelse og særligt i mit speciale fået en unik mulighed for at afprøve og analysere mine fortællinger om Økomusen i praksis.

Hvad laver jeg ellers?

Økomusen serien er ikke det eneste jeg arbejder på. På sidelinjen er jeg i gang med flere børnebøger. Nogle i digtform, andre fortællende. Inspirationen kommer fra udfordringer jeg oplever hos vores egne børn, og i samfundet generelt. Men det er ikke kun illustrerede bøger for børn, der rumsterer. Hele tiden forbereder jeg og skriver jeg noter og afsnit til større projekter. Som måske en dag bliver samlede fortællinger for teenagere og unge voksne.

en_GBEnglish (UK)