Havnen i gamle dage

kr. 300,00

Hardcover | Dansk
Af: Søren Nyegaard

Havnen i gamle dage af Søren Nyegaard er femte bind i serien Glemte Danskere. Bogen indeholder 7 interviews om livet som havnearbejder. Erindringerne strækker sig fra Christians, der startede i havnen før 2. verdenskrig og til Eriks, der først sluttede sit arbejdsliv i 2010.

Er du interesseret i mindst to af bøgerne, kan du med fordel købe hele serien for prisen af ca. 2 bøger her.

Jobbet som havnearbejder har i løbet af årene forandret sig radikalt. Der er stor forskel på gårsdagens løsarbejdere, der med deres “rødspætter” sjakvis gik løs på sækkene og vore dages fastansatte maskin- og kranførere, der i ”ensom majestæt” kører rundt med 30 tons container. Gårsdagens havnearbejde skabte et enestående miljø, sin helt egen verden. I havnen endte folk fra mange andre erhverv og her var plads til særlinge, som ikke kunne finde sig til rette andre steder.

De største forandringer inkluderer Af-industrialiseringen af København, overgangen fra at løfte og bæretungt til container og kran, oprustning af maskiner og nedrustning af arbejdere fra en havn på flere tusinder arbejdere til under 100 i dag, og overenskomst fra løsarbejder til fastansat.

Bogen er støttet af Vellux Fonden.

Omtaler:

Bogen har fået en fin lektørudtalelse fra Dansk Bibliotekscenter, som blandt andet skriver. “De farverige fortællinger beskriver levende livet på havnen, og der berettes om alt fra druk på jobbet, 60-100 kilos sække med gods, tyverier og godt kammeratskab.”

Søren og Havnen i gamle dage var på forsiden af 3F’s magasin Seniornyt i februar 2024. “det er ikke bare det synlige ydre, der er forsvundet. Det er en hel kultur og en livsstil af stolthed og fagligt sammenhold, der er gået i glemmebogen. Men det har 71-årige Søren Anton Nyegaard rusket op i. Han har været havnearbejder i 43 år, og selvom det ikke er hverdagskost i den branche, har han skrevet en bog og netop fået den udgivet med titlen “Havnen i gamle dage” som en del af serien “Glemte danskere”.

Samme måned skrev Solidaritet en fin anmeldelse af værket. “Søren Nyegaard, der selv var havnearbejder i mange år, har gennem flere år interviewet gamle kolleger om deres arbejdsliv. Det er der kommet en meget læseværdig bog om Københavns havnearbejdere ud af. Beretningerne strækker sig tilbage til havnelivet i 1930’erne – hvor der var tusinder af ansatte i Københavns havne – og frem til 2010’erne, hvor der var omkring 100.” Læs hele anmeldelsen her.

Lidt om Søren Nyegaard

Forfatteren havde sine første timer som løsarbejder i havnen i juni 1977, dengang man stadig sagde, at til fyraften var armene blevet så lange, at man kunne stå op og snøre sine sko op. Når de sidste af de ældre havnearbejdere går i graven forsvinder også erindringen om “havnen i gamle dage”. I forsøg på at bevare brudstykker af mosaikken har forfatteren over en år-række interviewet nogle af de ældre kollegaer

Glemte Danskere

Serien Glemte Danskere er skrevet af forskellige forfattere, som alle har noget på hjerte om historiske personer. Disse personer er ikke nødvendigvis bredt kendt blandt befolkningen, men fortjener opmærksomheden. Det kan også være totalt ukendte personer, som til gengæld kan gøre os klogere på livet i “gamle dage”.

Første bind i serien er Gå på rov i dit familietræ – Bliv familiens historiefortæller skrevet af Dorte Kofoed. Dorte er journalist og slægtsforsker, og har skrevet bogen som en introduktion til slægtsforskning med konkrete eksempler fra Dortes egen efterforskning. Bogen er dermed både en inspirations- og en opslagsbog. Den giver vejledning i DNA, arkivsøgning, slægts-rejser, analyse af gamle breve og interviews med familiemedlemmer. Samt hvilke databaser, man skal bruge, når man vil vide mere om sine forfædre.

Andet bind i serien er Fortællinger fra Gudhjem – og noget om H.P. Haagensen skrevet af Erling Haagensen. Gennem en række enkeltpersoners dramatiske fortællinger om deres oplevelser – frit baseret på maleren og fiskeren H.P. Haagensens interviews og beretninger – får du pludselig et fascinerende indblik i kultur og livsbetingelser, som de var i fiskerlejet Gudhjem i perioden fra 1880’erne til 1920’erne.

Tredje bind i serien er Besat af fortiden skrevet af Mads Faber. Hemmelighederne som forfatteren afdækker er både overraskende for forfatteren og for læseren i en original roadtrip fortælling om dansk udvandringshistorie, tabet af den amerikanske drøm og en splittet familie. Læringen som forfatteren gør sig er enkel og smuk og bedst ikke at “spoile”. Og størst af alt er fortælleglæden.

Fjerde bind i serien er Bent silberg – et liv med møbler skrevet af Selva Wildwood. Bogen er en livs- og erhversbiografi om Bent Silberg. En møbelfabrikantant fra Djursland, og hans deltagelse i det 20. århundreds globale eksporteventyr. En af Danmarks førende skrivebordsproducenter, der eksporterede møbler til hele verden.

Er du interesseret i mindst to af bøgerne, kan du med fordel købe hele serien for prisen af ca. 2 bøger her. OBS du får automatisk fri fragt (til pakkeshop i DK) på ordrer over 500kr.

Vægt1 kg
Størrelse17 × 24 × 2 cm
Forfatter

Søren Nyegaard

Forlag

Wadskjær Forlag

ISBN-nr

9788794162883

Serie

Glemte Danskere

Bind

5

Udgave

1.

Sprog

Dansk

Udgivelsesdato

10. november 2023

Omslag

Hardcover / Helbind

Sideantal

ca. 140

Illustrationer

Rigt illustreret i farver

Anmeldelser

Der er endnu ikke nogle anmeldelser.

Vær den første til at anmelde “Havnen i gamle dage”

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du kunne også være interesseret i...

da_DKDansk