Tidslommer og nødsignaler – Neuroaffektiv traumeterapi i teori og praksis er en fagbog skrevet af psykoterapeut, Niklas Thrane.
- Feltet traumeterapi er i stor udvikling i disse år. Tidslommer tager nogle af de mest udfordrende problemstillinger op, som traumeterapeuter møder. Og viser på en enkel og direkte måde, hvordan de kan imødekommes i praksis.
- Bogen er unik, idet den formidler den nyeste teori om heling af psykologiske traumer i relation til konkrete cases og eksempler på terapeutiske dialoger. Og giver læseren et uvurderligt indblik i, hvordan nuanceret teori kan omsættes til enkelte terapeutiske interventioner.
- Bogen viser gennem enkel og nuanceret teori, relevante cases og eksempler på terapeutiske dialoger, hvordan man i praksis faciliterer heling af de traumeramte dele af psyken.
Tiden læger ikke alle sår
Når der sker noget, som er for overvældende til at vi kan forholde os til det, afsondres det. Uden for tid og rum. I en tidslomme. Hvor indtryk fra oplevelsen bliver lagret i rå form. Sindets automatiske beskyttelsesmekanismer sørger til stadighed for, at den slags erindringer unddrager sig vores opmærksomhed. De findes som kropslige og følelsesmæssige aftryk, der vedvarende viser sig gennem den lidelse, det nødsignal, der udstråler fra dem. En begivenhed, der er aflejret i den form kaldes et traume. Det positive ved, at sindet fraspalter og afsondrer urummelige oplevelser er, at vi på den måde kan fortsætte med at fungere. Det har dog en høj pris, for det gør indhug i vores livfuldhed, blokerer vores kreativitet, hæmmer vores spontane udtryk, sænker graden af nærvær i vores relationer og skader vores fysiske helbred. Og fordi traumer findes indkapslede, vakuumpakkede, konserverede og fraspaltede i sindets tidslommer tager vi dem med os, fra det ene øjeblik ind i det næste. De gør os forudindtagede. Bogstavelig talt – indtagede af vores fortid.
Lyden af et bedre liv –
Der tales meget om traumer for tiden, og der bliver fremlagt utrolig meget viden om traumer, om den tredelte hjerne, vagusnerven, selvregulering, tilknytningstraumer, transgenerationelle traumer osv. Det er blevet moderne at tale om traumer, og det er godt. I alt for mange år forsøgte store økonomiske kræfter at holde viden om traumer væk fra forskning og diagnosesystemet. Bessel Van Der Kolk redegør i sin banebrydende bog “The Body Keeps The Score” (Van Der Kolk, B., 2014) for, hvordan de amerikanske forsikringsselskaber har forsøgt at holde forskning og diagnosticering af traumer væk fra det etablerede sundhedssystem. For hvis det skulle blive anerkendt, at man kunne have fået mén af en opvækst med svigt og overgreb, ville det koste dem dyrt”. Sådan står der i en ny bog under overskriften “Viden er ikke nok”. Forfatteren er Niklas Thrane og jeg tænker, at den bog er på vej til terapiuddannelserne.
Henrik Biering –
Tidslommer & nødsignaler sammenfatter på klar og overskuelig vis, hvad traumer er, hvordan de viser sig, og hvordan traumer hæmmer selvfølelsen og livsfylden. Bogen beskriver detaljeret og nuanceret, hvordan traumer kan heales, og hvor stor frisættende betydning og mening det kan give for læseren. Personligt har jeg ved at læse bogen – stort set ud i ét stræk – fået større overblik over beskyttende og forviste dele i mig. Den har givet mig adskillige aha-oplevelser og lyst til yderligere fordybelse både fagligt og personligt. Det føles nærmest som om mine egne dele læser med over skulderen. For min terapeutiske praksis betyder bogen en øjeblikkelig optimering af min metodik og indsigt i nye tilgange til arbejdet med traumer.
Bogen vil på samme måde kunne hjælpe alle med interesse for traumer og selvudvikling, alle fagpersoner, som arbejder med mennesker, studerende og uddannede terapeuter af enhver slags.
Bogen er en personlig, intens og et engageret koncentrat af den tilgængelige viden om traumeterapi. Den er grundigt formidlet hele tiden med overblik og klarhed for øje. Traume-behandlingen belyses ud fra spændende og berørende cases, som er eksempler fra forfatterens egen praksis. De forståes i sammenhæng med hjernens og nervesystemets funktioner.
Tidslommer og nødsignaler bliver min nye bibel, som jeg kommer til at slå op i og nærstudere yderligere. Jeg giver den mine allerbedste anbefalinger til enhver, der ønsker at behandle og heale egne og andres traumer.
.
Julie Røjsmose (@boghygge) –
Det, der gør “Tidslommer & Nødsignaler” særlig værdifuld, er dens fokus på kroppens rolle i traumeheling. Bogen anerkender, at traumer ikke kun er mentale, men også fysiske, og at heling kræver en integreret tilgang. For mig gav bogen en dybere forståelse af mine egne reaktioner og en følelse af, at mine oplevelser er normale reaktioner på unormale begivenheder.
Jeg læser og anmelder normalt ikke denne type bøger. Men da jeg selv lever med PTSD, var jeg nysgerrig på, om “Tidslommer & Nødsignaler” kunne tilbyde noget, jeg kunne bruge – noget, der måske kunne gøre en forskel. Det kunne den. Det har været spændene læsning, og noget jeg kan tage med mig!
karrieren.nu –
Denne fagbog giver en nuanceret og praksisnær indføring i neuroaffektiv traumeterapi for voksne over 13 år, som lever med senfølger af bl.a. seksuelle overgreb, vold, svigt, tab, mobning, fødselstraumer og kroniske sygdomme.
Centralt i bogen er erkendelsen af, at mennesker, der vokser op med svigt og overgreb, får et dårligere helbred, lever kortere og oplever store indhug i deres livskvalitet. Der vises en tydelig sammenhæng mellem belastende barndomsoplevelser og en øget risiko for sygdom og uhensigtsmæssig sundhedsadfærd i voksenlivet.
Man får både teoretisk, metodisk og praktisk indblik i en helhedsorienteret tilgang til traumeheling. Psykens og kroppens reaktioner ses i lyset af hjernens tre niveauer: det autonome, det limbiske og det præfrontale.
Bogen rummer mange eksempler fra terapeutiske forløb, hvor ordvalg som “måske” og “jeg tror” analyseres som tegn på usikker erindring. Der vises, hvordan traumer kan dukke op i processen og bearbejdes gennem samtale og metode.
En lang række selvhjælpstilbud nævnes – fra åndedrætsterapi og dans til apps og psykedeliske trips – men det understreges, at selvregulering ikke er tilstrækkeligt i sig selv. Traumer må mødes og integreres.
Bogen henvender sig især til fagpersoner, men også til interesserede læsere, der ønsker en dybere forståelse af, hvordan traumer lagres i krop og sind – og hvordan heling kan ske i et trygt og professionelt rum.
Susanne (@krimiormen) –
Undertitlen til bogen er “Neuroaffektiv traumeterapi i teori og praksis”. Kort fortalt omhandler den de traumer der findes i patienternes hukommelse. Bogen indeholder også et kapitel om hvad sindet egentlig er for en størrelse. Bogen gennemgår det terapeutiske arbejde med traumer.
Den omhandler meget arbejdet med traumeheling og vejen til at komme videre med de traumer patienterne har været udsat for. De oplevelser patienterne har med i bagagen kan aldrig helt glemmes, men man kan lære at leve med dem. De helende trin for patienterne bliver gennemgået og man føres sikkert igennem sindets snørklede veje.
Forfatteren Niklas Thane er grundlægger af Skolen for Helingskunst, der efteruddanner Psykoterapeuter, Psykologer og kropsterapeuter i traumeterapi. Bogen er tænkt som en lærebog i traumeterapi og den er, for autodidakte noket skridt længere fremme, end det man normalt beskæftiger sig med.
Men er du psykolog er den sikkert det helt rigtige. Bagsideteksten ender således: Når helingen finder sted, får klienten den opmærksomhed, der før var låst i traumet, tilbage. Muligheden i traumeterapi er at skabe frigørende, kreative bevægelser og gøre mennesker i stand til at være til rådighed for livet.
Det kan jeg jo som autodidakt, kun være enig i. ”Tidslommer og Nødsignaler” får mine varmeste anbefalinger med på vejen.
Marie-Louise (@marielouises_bookcourt) –
Jeg synes virkelig at den her bog var interessant. Jeg har selv en kompleks ptsd i svær grad, som jeg har fået EMDR terapi for. Det har taget 3 år, hvor jeg har arbejdet intenst på mine traumer, min ængstelighed og mit selvværd.
Jeg har flere bøger herhjemme omkring traumer, men jeg synes virkelig at den her bog var interessant fordi at man mødte 7 personer med cases, som de fik hjælp til.
Jeg har aldrig været en person som dyrker mine diagnoser, eller skal reklamere for dem. Men ved at læse om f.eks. kompleks ptsd, så har jeg fået en større forståelse for mig selv. At selvom min komplekse ptsd er kronisk, så kan jeg stadig bliver ved med at arbejde på den, og eksponerer mig selv for det der føltes svært. Her er det rart med god viden fra; Tidslommer og Nødsignaler.